Notícia

21 activitats per commemorar el 8M, Dia Internacional de les Dones, a Vilafranca

23 de febrer de 2022

Ahir al vespre es va presentar al Servei d’Igualtat el programa d’actes que s’ha elaborat enguany per commemorar el 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, a Vilafranca. La presentació va anar a càrrec de la regidora d’Igualtat, Montse Arroyo, i de la cap del servei, Eva Millas. També hi eren presents Bernat Sallés, president dels Xicots de Vilafranca, i Mariona Gusi, administradora de la Festa Major 2022, que coorganitzen actes per commemorar la diada.

La regidora destacava que el treball conjunt entre el Servei d’Igualtat i altres serveis municipals com Cultura, Joventut, Cooperació o la biblioteca Torras i Bages i diverses entitats i associacions com Amnistia Internacional Penedès, l’AV Molí d’en Rovira, Cine Club Vilafranca, la colla Xicots de Vilafranca, Covides o els Administradors de la Festa Major, “ha permès fer un treball en xarxa amb la implicació de molta gent per sensibilitzar sobre els valors del feminisme i la igualtat”.

Pel que fa als actes organitzats pròpiament pel Servei d’Igualtat, el primer serà dijous dia 3 de març, a les 19h, a l’Escorxador, amb la presentació de l’informe i les conclusions de les marxes exploratòries amb perspectiva feminista, realitzades setmanes enrere, i que és fruit d’uns tallers per dissenyar dos itineraris per assenyalar zones fosques i solitàries de la ciutat i de les marxes per aquests itineraris per fer la comprovació sobre el terreny. “El dia 3 es presentaran els punts positius i negatius d’aquests itineraris i prèviament també es posarà en comú amb els tècnics dels diferents departaments de l’Ajuntament. La idea és que les conclusions es puguin anar abordant en funció del pressupost. Hi haurà aspectes més senzills de solucionar i altres requeriran una inversió més gran”, afirmava Montse Arroyo.

Pel que fa al mateix dia 8 de març, l’únic acte previst és la il·luminació de color lila de la façana de la Casa de la Vila a partir de les 19h. “No hem volgut organitzar cap acte concret perquè és un dia on ja hi ha moltes manifestacions i vagues convocades i volem que cadascuna faci les seves reivindicacions pel mitjà que consideri”, va dir la regidora. La lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones tindrà lloc dissabte 12 de març, en el marc del concert vermut amb el grup Les Pasquines que tindrà lloc al parc de l’U d’Octubre.

Per part dels Xicots de Vilafranca, Bernat Sallés anunciava un cap de setmana dels dies 5 i 6 de març amb activitats. Dissabte dia 5 hi haurà un taller d’empoderament per a joves i adolescents destinat a castellers. A la tarda una xerrada de Sandra Vilaseca, una noia trans pertanyent als Castellers de Barcelona. L’endemà diumenge dia 6, tindrà lloc la tradicional Diada de Dones castelleres i l’actuació conjunta amb els castellers de Barcelona que acabarà amb una calçotada. A la tarda, a les 16.30h, s’ha programat l’Homenatge Carme Alomà que en aquesta ocasió reconeixerà la figura de l’Àngels Cererols, que va ser durant molts anys metgessa de Vilobí i impulsora de l’associació Llambrusca. La vetllada s’acabarà amb el concert “Felices las Cuatro” amb el grup La Mare, Maria Ruiz, Eva i la Piltra.

Per part dels Administradors de la Festa Major, Mariona Gusi, donava a conèixer l’organització d’un concert-vermut amb el grup Les Pasquines, al parc de l’U d’Octubre dissabte 12 de març, a les 13h, amb una barra a preus populars. “Esperem que vingui molta gent i que la nova normalitat ens acompanyi fins a la Festa Major”, va comentar. Prèviament sortirà una batucada-cercavila feminista a les 12h des de la plaça de la Vila, que arribarà fins al parc de l’U d’Octubre.

Una taula rodona sobre la dona pagesa organitzada per Covides, exposicions, teatre, un Cine fòrum, una nova edició de l’Espai Mirada Endins, una projecció de documental i debat a l’AV Molí d’en Rovira, una taula rodona d’Amnistia Internacional, un conta contes, una projecció de curts que organitza Entrepobles, són activitats que acaben de completar el programa, que finalitzarà el dia 29 de març amb el lliurament del premi del Concurs de Calendaris del març de 2022 a febrer de 2023 que tindrà lloc a l’Espai Jove La Nau, a les 19h.

Totes les activitats es poden consultar al web https://igualtat.vilafranca.cat.