Notícia

Carme Vidal Estruel pronunciarà la conferència institucional del 25N, aquest any en format virtual

18 de novembre de 2020

Aquest dilluns al matí la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Vilafranca, Montse Arroyo, ha presentat els actes que enguany es duran a terme a Vilafranca amb motiu del 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. La regidora ha explicat que, a causa de la pandèmia, han caigut tots els actes presencials que s’havien treballat i “altres hem hagut de redirigir-los a virtuals”. Un any més l’alumnat de l’Escola Municipal d’Art Arsenal ha estat l’encarregar de dissenyar el cartell commemoratiu.

El primer acte que es durà a terme serà dimecres 25 de novembre i serà la retransmissió d’un contacontes a càrrec de Raig de Sol Contes a través de Penedès TV. Aquesta sessió s’havia previst a la biblioteca Torras i Bages però davant la pandèmia serà retransmès el mateix dia 25, a 15.30 i a les 20h per la TV local.

L’acte institucional serà també dimecres 25 de novembre, que s’organitza conjuntament amb el Consell Comarcal de l’Alt Penedès que es podrà seguir a través d'una sala virtual de la plataforma zoom, a la qual s'accedeix per aquest enllaç. En aquest acte, que tindrà lloc a les 19h, hi haurà la lectura del manifest a càrrec de l’alumnat de l’EMA Arsenal. A continuació hi haurà la conferència a càrrec de Carme Vidal Estruel, de l’entitat Tamaia, amb el títol  La pràctica d'abordatge de la violència masclista: Comprendre i significar els efectes de la COVID-19. La regidora ha explicat que la pandèmia i el confinament han agreujat les problemàtiques de violència envers les dones, ja que moltes dones “s’han vist obligades a conviure les 24h amb el seu agressor”.

Les restriccions amb motiu de la COVID-19 també han obligat a posposar els cine-fòrums del cicle de projeccions de films de dones “Conegudes (també) a casa”, que cada any s’organitzava en col·laboració amb el Cine Club Vilafranca.

El darrer acte serà la xerrada de Rosada Rovira amb el títol Feminisme, un canvi de vida, dins la secció “En clau d’igualtat” del magazine Penedès en Xarxa, de Ràdio Vilafranca. Serà dijous 26 de novembre, conduït per la periodista Sílvia Delgado.

Per part de l’Arsenal, el seu director Albert Abella, explicava que la creació del cartell del 25N ja és un acte plenament integrat en la programació del curs. Des de l’any passat, s’ha treballat el projecte des de l’assignatura Formació en l’Entorn Professional (FEP), que seria l’equivalent a la formació dual però en l’àmbit de les arts plàstiques i el disseny, per al qual l’Arsenal és experiència pilot del Departament d’Educació de la Generalitat. Abella ressaltava que en aquest projecte hi participen tots els alumnes de 2n curs del Cicle de Gràfica Impresa, un total de 35 repartits en 6 equips de 2 o 3 persones que elaboren les seves propostes. Se n’acaben escollint 3, entre les quals s’acaba triant el disseny final. La imatge d’enguany reflecteix amb contundència, segons el director de l’Arsenal, tot el que va passar amb el confinament: “la dona tancada a casa amb el seu agressor i que demana ajuda, socors i ser vista”. Les autores del cartell són Laia Mussons i Viví Milà.

En nom dels Servei d’Informació i Assessorament a les Dones (SIAD), Montse Gené i Eva Millas han posat de manifest que la pandèmia ha comportat un “augment de les actuacions sobretot en el moment de la desescalada del confinament, ja que la convivència 24h amb l’agressor ho impedia”. També hi ha hagut un augment de demandes socials, econòmiques i psicològiques per abordar els conflictes de violència masclista. “S’han quedat molts dones soles, amb menors, sense feina...” explicava Gené. “Va ser en el postconfinament que es va produir un increment de primeres acollides de dones que venien per primera vegada a exposar situacions de violència masclista, a banda de les dones que ja estaven sent ateses des del SIAD. Les situacions que ens han exposat han estat bastant més complicades”, comentava Eva Millas.