Notícia

La conferència institucional del 8 de març a Vilafranca centrarà l’atenció en les violències sexuals en espais festius

20 de febrer de 2019


L’Ajuntament de Vilafranca ha presentat el programa d’actes commemoratius del Dia internacional de les dones, buscant la sensibilització de la violència sexista que es produeix a l’espai públic i d’oci nocturn 

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha presentat el programa d’actes commemoratius del 8 de març, Dia internacional de les dones, que aquest any posa el focus en els actes de violència sexista que es produeixen en espais públics i d’oci nocturn. La regidora d’Igualtat, Montse Arroyo, acompanyada de les tècniques d’Igualtat Eva Millas i Rosa M. Voisin, ha destacat les diverses activitats previstes en el programa que s’iniciarà el 26 de febrer amb una xerrada sobre la desigualtat salarial en vers les dones. “Aquest acte es farà el dia 26 de febrer, avançant-se uns dies al 8 de març, per lligar la data amb la commemoració que es fa el 22 de febrer, Dia europeu per la igualtat salarial”, explica la regidora. La xerrada anirà càrrec de Susana Villagrasa, presidenta de Talent Femení, i es farà a l’Escorxador, el 26 de febrer a les 19.30h.

La conferència institucional, també a l’Escorxador, s’ha programat per al 5 de març a les 19.30h, tractarà aquest any les Violències sexuals en espais festius, “coincidint amb l’elaboració d’un protocol municipal per a unes festes lliures de sexisme, per sensibilitzar sobre les situacions que es produeixen en entorns que no sempre són segurs i que, en ocasions, malauradament són notícia als mitjans de comunicació”, comentava Montse Arroyo. La conferència institucional anirà a càrrec d’Ivet Oriols, sociòloga especialitzada en estudis de gènere i feministes. En el decurs de l’acte, la doctora en psicologia i premi Equitat de gènere de la Generalitat de Catalunya, Rosa Rabbani, farà lectura del Manifest del 8-M.

El dia 8 de març, Dia internacional de les dones, l’Ajuntament de Vilafranca s’adhereix a les concentracions convocades, amb la lectura manifest que es farà a la plaça de la Vila a partir de les 19.30h. La façana de l’Ajuntament s’il•luminarà en commemoració de la jornada. 

El Sopar de les Dones tindrà lloc el 15 de març, a les 21h, al Casal de Vilafranca. El preu dels tiquets per assistir-hi és de 12€ i es poden adquirir fins a l’11 de març a les instal•lacions de la regidoria d’Igualtat (plaça del Penedès, 3).

D’altres activitats incloses al programa són el concert de Gemma Humet, el dia 9 de març a l’Auditori de Vinseum;  l’homenatge Carme Alomà que aquest any es dedica a Vicenta Layunta, el dia 10 de març a Cal Noi Noi, i el concert de Les Kol•lontai, també el 10 de març a l’Auditori Municipal. Els instituts públics de secundària acolliran l’activitat Tots els dies són 8-M, d’estampació d’un mural amb mans liles. I el 26 de març es tanca el programa amb la xerrada Caminant endavant i segures per les nostres places i carrers, a càrrec de Montse Pineda, coordinadora d’incidència política de l’associació Creación Positiva i vicepresidenta segona del Consell Nacional de Dones de Catalunya, i de Sara Ortiz, sociòloga i urbanista del col•lectiu Punt 6, que aportaran la seva expertesa en la construcció de ciutats amb visió de gènere. 

A l’Escorxador, del 4 al 15 de març, s’hi exposarà Quina feinada! La (in)visibilitat del treball femení als mitjans de comunicació, un projecte de l’Observatori de les dones als mitjans de comunicació que ha comptat amb participació de dones de Vilafranca. El dia 13 de març, durant l’acte de cloenda, es projectarà el documental en presència d’algunes de les protagonistes que parlaran de les vivències i experiència de participar en aquest projecte. 
Finalment, del 4 al 29 de març, al Passadís de l’Hospital Comarcal, s’hi exposaran les mostres Qui era Sayeda Al Hurra, l’única dona que va governar al Marroc?, de la Llum del Nord, i Dones davant la guerra, de Creu Roja Penedès.

Accessibilitat