Notícia

Vuit actes a Vilafranca per commemorar el 25N-Dia internacional contra la violència masclista

09 de novembre de 2021

Com cada any l’Ajuntament de Vilafranca commemora amb un seguit d’activitats el 25N-Dia internacional contra la violència masclista, organitzades pel Servei d’Igualtat amb la col·laboració de diverses entitats i col·lectius. Enguany i des de fa ja uns quants, l’alumnat de l’Escola Municipal d’Art Arsenal s’ha tornat a encarregar del disseny de la imatge que identificarà la celebració a la Vila.

La presentació tant de la imatge com de les activitats ha tingut lloc aquest matí amb la presència de la regidora d’Igualtat, Montse Arroyo, acompanyada per membres de l’equip tècnic del servei, pel director de l’Escola d’Art, Albert Abella, i els quatre alumnes que han dissenyat la proposta d’imatge guanyadora.

Albert Abella s’ha mostrat agraït un cop més de poder participar en l’esdeveniment dissenyant-ne la imatge i ha destacat que justament l’alumnat que l’ha dissenyat forma part del col·lectiu al qual va enfocada la campanya d’enguany, les agressions en l’oci nocturn. “L’alumnat ha treballat i reflexionat al voltant de les agressions que es produeixen en aquest àmbit i sobre aquesta base han treballat una proposta de cartell i imatge”, ha comentat. El director de l’Arsenal ha explicat que la proposta s’ha treballat en un mòdul anomenat “Formació en entorn professional”, en què l’Arsenal és projecte pilot i on alumnat de diferents especialitats s’encarreguen de gestionar projectes reals com és l’elaboració d’un cartell per al 25N.

Pel que fa a la imatge escollida, els alumnes han explicat que combina els colors lila, que simbolitza les dones, i el vermell, allò que és dolent, i amb la presència de personatges de diferents col·lectius interactuant en un mateix espai d’oci nocturn i han recordat que en la formació rebuda pels alumnes abans de preparar la proposta s’havia posat el focus no sols en els agressors sinó també en les persones que presencien un cas i no fan res.

Per part del Servei d’Igualtat, la seva cap Eva Millas posava l’accent en el fet que les darreres agressions que s’han conegut, com va ser el darrer cas a Igualada, s’han produït en un entorn festiu amb menors com a víctimes i com a agressors. “Cal recordar que la majoria  d’agressions es produeix en entorns coneguts i amb persones conegudes majoritàriament. Hem de treballar per posar el focus en l’agressor i no tant en la víctima, perquè massa sovint està doblement victimitzada. Cal protegir-les més i vetllar per la seva privacitat”, afirmava. Millas ressaltava també el 50% d’increment en primeres acollides de dones que pateixen violència masclista al Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) durant la pandèmia de la COVID19 i l’etapa post-COVID.

 

Activitats

Pel que fa a les activitats organitzades, la regidora Montse Arroyo destacava que el mateix dia 25N no hi haurà cap acte per no trepitjar cap acte que organitzin entitats i col·lectius i que tothom pugui manifestar-se lliurement. L’acte institucional serà el dia 24 i estarà dinamitzat per l’actriu Clara Cols i comptarà amb l’actuació Anna Roig i Carles Sanz. Tindrà lloc a les 20h a l’auditori de VINSEUM.

El dia 18 hi haurà teatre social a l’Espai Jove La Nau amb un espectacle d’humor amb perspectiva de gènere.

El dia 21 hi haurà una caminada per l’entorn de l’Espai Mirada Endins, destinada a dones, gratuïta i amb places limitades.

El dia 23 una roda de lectures a la biblioteca Torras i Bages a l’entorn de la violència masclista.

El dia 26 serà el torn de la projecció de la pel·lícula Berracas, juntament amb Amnistia Internacional, que tracta sobre les dones en els conflictes armats.

Finalment, del 19 de novembre al 30 de desembre es podrà veure a la sala dels Trinitaris l’exposició “Sangro pero no muero”, que tracta sobre dona i menstruació.

La regidora ha acabat recordant que el Servei d’Igualtat està obert a qualsevol proposta que se li faci  arribar i ha recordat l’app “Seguretat Ciutadana Vilafranca” que es pot descarregar al mòbil per denunciar qualsevol cas de violència masclista, contra el col·lectiu LGTBIQ i en cas de robatori.

Accessibilitat